Terug naar de vertrouwde werkplek

Zoals veel mensen zijn ook onze VDVDG collega’s thuis aan het werk door de Corona situatie. Nu gaan er steeds meer collega’s weer (deels) op kantoor aan de slag en zijn wij benieuwd hoe de hele periode van thuiswerken is bevallen.

Wij vroegen collega Mark hoe hij het thuiswerken heeft ervaren.

Mark Tijsterman

Mark, wat dacht jij toen je gevraagd werd om thuis te werken?
Halverwege maart maakten we er op kantoor nog een lolletje van: wat als je straks niet meer hier mag werken?  Opeens ging het snel en werd er vanuit VDVDG gevraagd of we – indien mogelijk-  thuis wilden gaan werken. Ik schrok er een beetje van. Er spookten direct dingen door mijn hoofd als ‘kan ik mij wel focussen thuis, word ik niet te snel afgeleid, gaat de communicatie goed?’
Maar ik deed het. Vijf dagen in de week zat ik aan de keukentafel in plaats van op kantoor. We communiceerden via teams en kantoorborrels werden digitale borrels. Achteraf is het mij niet eens tegengevallen, wat ik min of meer wèl had verwacht. Het werd voor mijn gevoel na een aantal weken zelfs ‘normaal’.

Kreeg je het thuis goed georganiseerd om je werk te kunnen doen?
De eerste dag thuiswerken begon dramatisch. Ik had maar één beeldscherm en was er drie gewend (luxe) en ik had niet het idee dat ik efficiënt bezig was. Gelukkig kon ik snel een een goede thuiswerkplek creëren. Ik haalde een extra scherm en wat ik verder nog nodig had op van kantoor. Er zijn zelfs collega’s die hun bureaustoel mee naar huis hebben genomen.
Je merkt dat het een voordeel is dat we al met een groot deel van onze klanten digitaal samenwerken middels software als Basecone, Twinfield en Visionplanner. Dat maakt het mede mogelijk dat we kunnen thuiswerken. Gegevens tussen VDVDG en de klant kunnen makkelijk online uitgewisseld worden. Stukken hoeven niet fysiek te worden afgeleverd of opgehaald.

Wat miste je het meest aan het niet op kantoor kunnen werken?
Uiteraard mijn collega’s: inkoppertje. Je hebt onderling wel telefonisch contact, maar je mist het fysieke praatje. Ook een korte afstemming met een collega over een opdracht. Waar je normaal even de kamer binnenliep, ging dit nu via teams en dat gaat toch minder makkelijk.

Was er ook op afstand van je collega’s nog ruimte voor een dolletje onderling?
Er is altijd en overal ruimte voor een dolletje. Even (groeps)bellen of videobellen. Leuke en grappige dingen die ik meemaakte deelde ik nu op een hele andere manier met collega’s.

Al met al ben ik blij om weer deels op kantoor te kunnen werken!