belastingaangifte van cryptocurrencies

Weet u wat u straks moet afdragen aan de Belastingdienst? U hebt meegedaan met de ‘hype’ en bent in cryptocurrencies gaan beleggen. Dat maakt de aangifte inkomstenbelasting over 2018 een grotere uitdaging. Het verschil tussen de ene en de andere koers kan zomaar in de procenten lopen.

Het leek een grote kans maar blijkt een nog grotere uitdaging

Hoe werkt het nu echt met cryptocurrencies? En dan bedoelen we specifiek met betrekking tot de fiscale aangifte inkomstenbelasting. Omdat u bij de aangifte uw activiteiten op dit vlak zeker niet mag vergeten.

Heeft u meegedaan met de ‘hype’ om in cryptocurrencies te gaan beleggen?

Deze nieuwe manier om snel geld te verdienen – en mogelijk ook snel te verliezen – is in 2017 door het grotere publiek omarmd. Alhoewel, een ruwe schatting wijst uit dat ongeveer 1% van de bevolking zich hiermee bezighoudt. Dat is niet zoveel. Ook het totale vermogen dat met de crypto-markt is gemoeid, valt eigenlijk nog wel mee. Het gros van de deelnemers komt uit Azië, zijn jong en leggen een klein bedrag in. Wij Nederlanders lopen niet voorop in deze ontwikkelingen, maar we doen wel mee.

Als Nederlandse belastingbetaler omgaan met crypto’s

De Nederlandse belastingbetaler heeft ook te maken met de cryptocurrencies. De waarde van uw cryptocurrencies dient u in de regel weer te geven in box 3, waar belastingheffing plaatsvindt over bestanddelen die niet in Box 1 of in Box 2 kunnen worden belast. En waar het niet uitmaakt of er nu winst of verlies gemaakt is op de belegging. Er zal moeten worden afgerekend over de waarde op de zogenaamde waarde-peildatum.

De aangifte kent 3 grote uitdagingen, deze heeft collega Rob Thijssen voor u beschreven in dit artikel. U kunt het gemakkelijk downloaden. Uiteraard kunt u met vragen ook direct terecht contact opnemen via 071 409 04 09 en rthijssen@vdvdg.nl.