Eenmanszaak naar vof

Gestart als eenmanszaak, maar nu denkt u erover de overstap te maken naar een vof. Om de verschillen, zowel voor- als nadelen, duidelijk op een rijtje te hebben, vindt u hier een begin. Waarom zou u de eenmanszaak naar vof omzetten? Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen of kunt u met een eenmanszaak eigenlijk nog prima uit de voeten? Bent u na het lezen van dit artikel nog niet uit over wat de juiste keuze is? Neem dan contact met ons op, en vraag naar één van onze fiscale adviseurs.

De vennootschap onder firma

Wanneer u met andere ondernemers een onderneming wilt starten, is de omzetting van eenmanszaak naar vof een voor de hand liggende keuze. Een vof is de rechtsvorm waarbij u samen met andere (rechts) personen een bedrijf vormt. Alle vennoten hebben hierbij een inbreng, wat in veel gevallen een geldsom betreft, en tevens ook uit goederen of arbeidsuren kan bestaan.

Waarom eenmanszaak naar vof?

Wanneer u met meerdere personen een bedrijf wilt beginnen, is de keuze voor een vof in veel gevallen de eerste stap. Het is ook mogelijk te kiezen voor een BV. Het belangrijkste verschil is dat een BV zelfstandig schulden en bezittingen heeft. Een eenmanszaak of vof heeft dit niet, waarbij u dus persoonlijk aansprakelijk bent. Een eenmanszaak of vof heeft daarentegen gunstige ondernemersaftrek waardoor de belastbare winst omlaag gaat. De tarieven in de inkomstenbelasting voor een vof / eenmanszaak lopen echter op tot 52% terwijl het tarief in de vennootschapsbelasting voor een BV maximaal 25 % bedraagt. Afhankelijk van uw wensen en het resultaat van uw onderneming kunnen wij u adviseren welke rechtsvorm het meeste voordeel biedt.

Meer info?

Wilt u meer informatie over het omzetten van een eenmanszaak naar vof, of over andere rechtsvormen? Neem dan contact met ons op en vraag naar één van onze fiscale adviseurs. U belt 071 409 04 09 of u mailt naar info@vdvdg.nl.